Parodontologija

3TDent

Zubi imaju svoje ležište u vilicama. To ležište čine kost i meko tkivo (desni). Pored toga što je bitno da je zub zdrav, da nema karijesa, jednako je važno da njegovo ležište bude očuvano, da kost i desni budu zdravi.

Naslage na zubima, koje su sačinjene od ostataka hrane i bakterija dovode do nastanka karijesa, ali i oboljenja desni, a u konačnici i kosti koja “drži” zub u vilici. Parodontopatija, oboljenje koje se odnosi na gubitak kosti koja drži zub u vilicama predstavlja čest uzrok bezubosti u populaciji. 

Da ne bi do toga došlo potrebne su redovne kontrole kod stomatologa, te uklanjanje čvrstih i mekih naslaga sa zuba. Čvrste naslage, poznate kao kamenac jesu mineralizovana  hrana i bakterije koje su se dugo taložile na zubima. Te naslage vrše pritisak na desni, dodatno otežavaju održavanje oralne higijene, dovode do upale desni i krvarenja. Krvarenje desni je znak da se trebate javiti stomatologu! 

Desni imaju čvrst pripoj oko zuba i kada su zdrave ne dozvoljavaju bakterijama da dođu do kosti. Međutim, dugotrajna upala desni uništava taj pripoj, te otvara vrata bakterijama ka kosti. Kost jednom razorena, nikada se ne može vratiti na prethodni nivo. Uloga stomatologa je i ovdje ključna jer i u početnom stadijumu, adekvatnom terapijom, proces se zaustavlja, te se stvaraju uslovi za očuvanje preostale kosti.

Na prvom pregledu u našoj ordinaciji dobićete potrebne informacije kako da pravilno održavate oralnu higijenu, a redovnim uklanjanjem kamenca, očuvaćete zdavlje vaših desni i sačuvaćete vaše zube.