Ortodoncija

3TDent

Tjeskobni, nepravilni i istureni zubi kao problem datiraju čak i 1000 godina prije nove ere, a neke oblike ortodontskih aparata možemo vidjeti i u antičkoj Grčkoj. Sama riječ “ortodoncija” složenica je dvije grčke riječi – “orthos” što znači pravilan, i “odontos” što znači zubi, međutim oblast ortodoncije se ne bavi samo pravilnim položajem zuba već i usklađivanjem međuviličnih odnosa. 

 

Jedna od podjela ortodontskih aparata je na mobilne i fiksne, kao i na aktivne i pasivne (funkcionalne). Nakon dijagnostičkog pregleda, uzimanja otisaka i RTG snimka, specijalista ortopedije vilica izrađuje plan terapije i odlučuje se za najbolje rješenje individualno prilagođeno svakom pacijentu. U našoj ordinaciji izrađujemo mobilne aktivne i pasivne aparate, te postavljamo fiksne standardne (metalne) i estetske (keramičke). Takođe radimo i samoligirajuće fiksne aparate, pogodne za osobe koje ne žive u našem gradu uzimajući u obzir da tako prilagođena terapija dopušta veći vremenski razmak između kontrola.

 

3T Dent ordinacija zagovara humanistički pristup u radu sa pacijentima u kojem akcenat stavlja na ličnost pacijenta a ne na samu intervenciju, tako da ortodontsku terapiju ne zasnivamo isključivo na korekciji funkcije i okluzije (zagriza) već i na estetici koja dovodi do psihosocijalnog poboljšanja kvaliteta života pacijenta.