Izbjeljivanje zuba

3TDent

Izbjeljivanje zuba se može izvršiti na dva načina – u ordinaciji i kod kuće. Kod ordinacijskog izbjeljivanja koriste se gelovi karbamid ili vodonik peroksida visoke koncentracije sa neutralnom pH vrijednosti kako bi se obezbijedila maksimalna učinkovitost i sigurnost dok se kod kućnog izbjeljivanja izrađuju udlage i koristi gel nešto niže koncentracije. Svi gelovi koji se koriste u našoj ordinaciji sadrže PF (Kalijev Nitrat i Fluorid) formulu za smanjenje nastanka karijesa.

Prije samog izbjeljivanja neophodno je detaljno očistiti zube, čvrste i meke naslage te izvršiti pjeskarenje kako bi se uklonile sve naslage, nakon čega se određuje trenutna boja zuba za kasnije poređenje. Kod kućnog izbjeljivanja uzimaju se otisci i izrađuju udlage koje pacijent nosi kući zajedno sa gelom, dok kod ordinacijskog izbjeljivanja vršimo zaštita desni i nanošenje gela te odmah nastavljamo proces izbjeljivanja zuba.

U ponudi za kućno izbjeljivanje imamo Opalescence PF 16% karbamid peroksid, idealan za pacijente koji žele rezultate za kraće vrijeme (samo 5 do 10 primjena) bez dodatnih posjeta ordinaciji. Vrijeme nošenja je 4-6 sati u toku dana što ga razlikuje od gelova koji se apliciraju noću i samim tim povećavaju mogućnost ispadanja udlage i curenja gela tokom sna.

Što se ordinacijskog izbjeljivanja tiče u ponudi imamo Opalescence BOOST PF 40% vodonik peroksid koji se hemijski aktivira, odnosno za koji nije potrebna lampa te se smanjuje mogućnost nepravilnog i neravnomjernog prosvjetljenja u slučaju da se pacijent pomjera tokom tretmana. Najbrža je tehnika izbjeljivanja zuba te je idealan za primjenu kako za cijeli zubni luk tako i za pojedinačne zube. Prosječno trajanje tretmana je 2 aplikacije po 20 minuta.

Tokom, i deset dana nakon završenog izbjeljivanja preporučuje se izbjegavanje obojene hrane i pića (kafa, čajevi itd) kao i pušenja da bi se boja stabilizovala, a dužina terapijskog efekta zavisi od životnih navika samog pacijenta (konzumacija cigareta, kafe i sl). Izbjeljivanje je potpuno sigurna metoda ako se radi pod nadzorom doktora stomatologije.