Endodoncija i restaurativna stomatologija

3TDent

Pulpa, odnosno živac zuba je u potpunosti obuhvaćen dentinom, oko kog se u predjelu kosti nalazi cement a iznad nivoa desni gleđ. Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva (gleđi, dentina i cementa) koji se karakteriše procesima demineralizacije i remineralizacije a na njegovu pojavu utiču različiti lokalni (dentalni plak, mikroorganizmi, pljuvačka, oralna higijena, morfologija i nepravilan položaj zuba itd) i opšti (genetika, ishrana, pol, životna dob, opšta oboljenja, nedostatak pojedinih vitamina i minerala itd) faktori. U ovim situacijama neophodno je mehanički ukloniti kompletno inficirano tkivo zuba i nastali kavitet ispuniti plombom. 

Pulpa i dentin čine jednu funkcionalnu cjelinu koja se naziva endodoncijum, odnosno ako dođe do oboljenja zubnog živca sprovodi se endodontski tretman poznatiji kao liječenje zuba. Na taj način se uklanja inficirana, traumatizovana ili mrtva pulpa, kanal živca se adekvatno obradi, dezinfekuje i puni kombinacijom paste i gutaperke. Ovom procedurom pacijentu uspijevamo sačuvati zub koji bi u prošlosti bio indikovan za vađenje.

Važno je spomenuti da početne kariozne lezije, koje se saniraju bez endodontskog tretmana, dovode do zapaljenja živca ali rijetko daju bolne senzacije tako da pacijent ne prepoznaje problem i ne javlja se stomatologu. U trenutku kada zub zaboli, pacijent se javlja stomatologu ali je tada obično već nastupio ireverzibilni pulpitis, odnosno neophodno je izvaditi živac i liječiti zub zbog čega su veoma važni redovni stomatološki pregledi svakih 6 mjeseci da bi se na vrijeme uočile početne kariozne lezije.