Dječija stomatologija

3TDent

Stomatološki rad sa djecom se u mnogome razlikuje od rada sa odraslim osobama. Psiholog Žan Pijaže govori o 4 stadijuma kognitivnog razvoja osobe, dok Erik Erikson u svojoj teoriji govori o čak 8 različitih stadijuma psihosocijalnog razvoja, koji se najviše smjenjuju upravo u dječijem uzrastu, tako da se pristup djeci u različitim uzrastima međusobno razlikuje i ne mogu se koristiti iste strategije pristupa malom pacijentu koji ima na primjer pet i deset godina. 

Poželjno je da prvi pregled bude samo upoznavanje djeteta sa novom sredinom te sticanje povjerenja u svog stomatologa. Ako je moguće, takođe je poželjno izbjegavati sve iole neprijatne i bolne zahvate. Iako ćemo mliječne zube kasnije zamijeniti stalnim ipak ih je neophodno popravljati. Karijes je infektivno oboljenje za čiji nastanak između ostalog ulogu igraju zubni plak, mikroorganizmi, oralna higijena itd. Samo jedan pokvaren mliječni zub, pored toga što uvećava šansu da se i ostali zubi, pa i stalni, pokvare, može dovesti do javljanja bola i otoka što je za dijete mnogo neugodnije stanje i neprijatnija intervencija. Pokvareni mliječni zubi takođe mogu dovesti do budućih ortodontskih nepravilnosti i povećati šansu za potrebnim nošenjem ortodontskog aparata.

U našoj ordinaciji, pored popravke mliječnih zubića, uspješno uklanjamo strah od stomatologa i započinjemo saradnju koja će trajati do kraja života. Takođe sprovodimo preventivne mjere u vidu zalivanja fisura, fluorizacije, poliranja zuba i slično. Saradnja sa diplomiranim psihologom, kao i znanja iz razvojne i dječije psihologije nam pomažu da za svakog malog pacijenta uspješno napravimo individualan plan i pristup.